twitter facebook
Nieuwsbrief van 27 april 2017
 
Hoe de kilometerstand achterhalen van een tweedehands-auto aangekocht in het buitenland?
In België zijn consumenten beschermd tegen fraude met de kilometerteller dankzij de verplichte Car-Pass. Dit systeem bestaat niet in de andere EU-landen. Het is tijd voor actie op Europees niveau!
Lees verder

Logies
Het boeken van een hotelkamer of eender welk ander type van verblijf is niet onderworpen aan specifieke wetgeving. Ondervindt u problemen? Dan moet u op zoek gaan naar antwoorden in de algemene voorwaarden van uw reiscontract. Het ECC verschaft u alvast wat nuttige informatie.
Lees verder

Usenet
Consumenten contacteren ECC België met klachten over de firma Usenet die hen betalingsaanmaningen stuurt voor abonnementskosten voor hun download- en opslagdienst. De consumenten beweren dat ze enkel inschreven op een gratis testaanbod van 14 dagen. Wat nu?
Lees verder

Het digitaal faillissementsdossier – Regsol
Hebt u nog geld tegoed van een Belgische verkoper die over de kop ging? Sinds april kunt u uw schuldvordering elektronisch indienen via Regsol. U leest hoeveel het kost, hoelang u hebt en meer.
Lees verder

Faillissement Afuture
De Nederlandse webshop Afuture is failliet verklaard. Hebt u iets besteld en betaald maar niets ontvangen? ECC Legt uit wat u kunt doen om te proberen uw geld terug te krijgen.
Lees verder

Voorbeeldbrief
Uw aankoop ging nog tijdens de garantieperiode stuk? Met behulp van deze voorbeeldbrief wijst u de Europese handelaar op zijn garantieverplichtingen.
Lees verder

Vraag van de maand
Ik wil een overnachting boeken via Airbnb, maar hoorde dat er soms valse accommodaties worden aangeboden. Hoe trap ik niet in de val?
Lees verder

Opgelost!
Mijnheer R. reserveert een appartement op booking.com voor 135 euro. Tot zijn grote verbazing vermeldt de bevestigingsmail … 323 euro. De reden?
Lees verder
 


In 't kort
  • Het einde van geoblocking is in zicht. De bevoegde commissie in het Europees Parlement keurde regels goed waardoor onlineverkopers niet langer mogen discrimineren op basis van de nationaliteit, de woonplaats of zelfs de tijdelijke verblijfplaats van de consument. Dit betekent dat ook e-boeken, muziek en videogames in de toekomst in heel de EU toegankelijk zullen zijn. Audiovisuele diensten, bv. uitzendingen van sportwedstrijden, zouden niet in het toepassingsgebied van de nieuwe verordening vallen.

  • Wie zijn reizen online boekt, gelooft best niet blindelings de prijzen op vergelijkings- en reiswebsites. Volgens een Europese studie zijn de vermelde prijzen op twee derde van die websites niet transparant.

  • Het Europese ODR- platform, waar u terecht kunt met uw online-consumentengeschillen, werd in het eerste werkjaar gebruikt door 24.000 consumenten. Meer dan een derde van de klachten ging over grensoverschrijdende onlineaankopen in de EU. Consumenten ondervonden het vaakst problemen met hun aankopen van kledij en schoeisel, vliegtickets en ICT-goederen. In België treedt ECC België op als ODR-contactpunt.

  • Uit een onderzoek van de OESO blijkt dat bijna 20% van de mobiele telefoons en 25% van alle spelcomputers die wereldwijd verscheept worden, namaak zijn. Gemiddeld 6.5% van de wereldhandel in ICT-goederen is nep. Wat betekent dit voor de consument? Dat ontdekt u in het rapport van ECC-Net over de impact van namaak op online consumentenrechten in Europa.

  • De Italiaanse mededingingsautoriteit heeft de verkoopspraktijken – piramideverkoop - van het Duitse autoverhuurbedrijf Dexcar Autovermietung UG als oneerlijk bestempeld. Dexcar moet een boete van 400.000 euro betalen.
 
 
DISCLAIMER
ECC België is medegefinancierd door de Europese Unie, de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie en OOBC vzw (Test Aankoop). Dit project is medegefinancierd door de Europese Unie. De verwoorde visies en meningen zijn van de auteur(s) en stemmen niet noodzakelijk overeen met die van de Europese Unie of het Europees Uitvoerend Agentschap Innovatieraad en kmo’s (EISMEA). Zij aanvaarden hiervoor geen enkele verantwoordelijkheid. Deze disclaimer geldt ook voor de Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand en Energie, medefinancier van het project.
 
UITSCHRIJVEN
Wenst u de ECC-nieuwsbrief niet langer te ontvangen? Schrijf u dan uit met onderstaande link.
Uitschrijven

 
 
© Europees Centrum voor de Consument België - Hollandstraat 13 - 1060 Brussel - tel: 02 542 33 46 - www.eccbelgie.be