Duurzaam consumeren: meld vroegtijdige veroudering
Laatst aangepast op 30/03/2020.
Te rap kapot?
Is het u ook al opgevallen dat huishoudtoestellen en elektronica sneller dan verwacht de geest laten? Het lijkt wel alsof printers, smartphones, wasmachines en stofzuigers niet meer zo lang meegaan als ‘in de goede oude tijd’. Toestellen snel moeten vervangen is niet alleen slecht voor uw portemonnee maar ook nefast voor het milieu. En herstel blijkt vaak niet mogelijk omdat vervangstukken niet meer beschikbaar zijn of de reparatiekost niet opweegt tegen de prijs van een nieuw product.
Redenen genoeg dus om ons te verzetten tegen vroegtijdige veroudering van elektrische apparaten. Dat kan via ‘Te rap kapot’, in het leven geroepen door de Belgische consumentenorganisatie Test Aankoop.
Als ECC-Net vinden we duurzaamheid ook zeer belangrijk. We communiceerden in de maand januari rond dit thema op sociale media met leuke afbeeldingen over hoe u duurzaam kunt shoppen en reizen. U vindt ze op onze Facebook- en Twitterpagina. En hebt u de resultaten van onze kleine enquête over de duurzaamheid van onze consumentenrechten al bekeken?
Europese aanpak
Ook de Europese Commissie draagt duurzaamheid hoog in het vaandel. Heel recent werd de Europese Green Deal gelanceerd, een plan om het eerste klimaatneutrale continent te worden.
In dit kader steunt en moedigt Europa dergelijke projecten dan ook aan. Getuige daarvan het PROMPT-project (Premature Obsolescence Multi-stakeholder Product Testing program), gefinancierd door de Europese Commissie met de bedoeling testprogramma’s te ontwikkelen die toelaten de levensduur van producten te evalueren. Zo kan de consument geïnformeerde keuzes maken bij aankoop van een product en worden fabrikanten aangespoord producten met een lange levensduur op de markt te brengen.
Hiervoor baseert PROMPT zich op de verzamelde gegevens van ‘Te rap kapot’ en op die van gelijkaardige acties die consumentenorganisaties in Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Portugal en Spanje in 2019 lanceerden.
Garantie
Hebt u een toestel dat echt veel te snel onbruikbaar werd, nog tijdens de garantieperiode? Dan hebt u recht op kosteloos herstel, vervanging of terugbetaling. Ontdek meer over de wettelijke garantie van twee jaar.