Vraag van de maand

Kan ik de aankoop van een nieuw voertuig opzeggen?

U kunt onder bepaalde voorwaarden uw aankoop annuleren, zelfs al ondertekende u een bestelbon.

Vele Belgische consumenten bezochten de afgelopen dagen het Autosalon en kochten er een nieuw voertuig of overwegen er een te kopen. Zelfs als u al een bestelbon ondertekende, kunt u de aankoop onder bepaalde voorwaarden nog annuleren. 

Bestelbon ondertekend op salon of beurs 

In principe hebt u een bedenktijd wanneer u iets koopt buiten de normale verkoopruimte van de verkoper. Wat met een aankoop op een salon of beurs? Zowel de Europese als de Belgische regels hierover zijn vaag. Vaak is het niet duidelijk of de stand of kraam van de verkoper beschouwd kan worden als de normale verkoopruimte van de verkoper
Voordat u een bestelbon ondertekent op een salon of beurs, vraagt u best de verkoper of u over een herroepingsrecht beschikt. Zo ja, verzoek de verkoper dit duidelijk op de bestelbon te vermelden.

Voordat u een bestelbon ondertekent op een salon of beurs, vraag de verkoper of u over een herroepingsrecht beschikt. Zo ja, verzoek de verkoper dit duidelijk op de bestelbon te vermelden. 

De overeenkomst vermeldt geen herroepingsrecht? En ook geen opzeggingsclausule of een opschortende voorwaarde die u toelaat het contract kosteloos of mits beperkte vergoeding te annuleren? Probeer een oplossing te vinden met de verkoper, want indien dit niet lukt, zal de rechtbank er zich moeten over uitspreken.

Bestelbon ondertekend bij een concessiehouder

Net zoals wanneer u iets koopt in een gewone winkel, kunt u de aankoop van een nieuwe wagen bij een concessiehouder niet zonder meer annuleren. u beschikt in dit geval niet over een herroepingstermijn. Bijgevolg hebt u niet het recht om de overeenkomst kosteloos te annuleren.

Wilt u de overeenkomst toch opzeggen, dan moet u de algemene voorwaarden op de bestelbon controleren. De wet verplicht de verkoper niet een herroepingstermijn toe te kennen aan de koper maar het staat hem vrij de koper een bedenktijd toe te kennen. In dit geval zal deze termijn vermeld zijn in de algemene voorwaarden. 

Als de algemene voorwaarden niet zo’n beding bevatten, dan aanvaardt de verkoper meestal wel dat u de overeenkomst annuleert mits u een vergoeding betaalt. Ook hierover vermeldt de wetgeving niets. De verkoper mag naar eigen goeddunken het bedrag van deze vergoeding bepalen. 

Wanneer u een bestelbon ondertekent, dan aanvaardt u de algemene voorwaarden. Vanaf dat ogenblik moet u die voorwaarden naleven. 

Een bestelbon onder voorbehoud van het verkrijgen van een financiering 

Wie een nieuwe wagen koopt, gaat daarvoor vaak een lening aan.

In dat geval kunt u de geldigheid van de bestelbon laten afhangen van het al dan niet toekennen van de financiering. We spreken dan van een opschortende bepaling: deze bepaling schort de uitvoering van de overeenkomst op totdat aan de voorwaarde is voldaan. 

Krijgt u geen autolening en bevat uw bestelbon de opschortende voorwaarde, dan kunt u de verkoper vragen de aankoop te annuleren. De verkoper zal u dan waarschijnlijk vragen te bewijzen dat u de lening werd geweigerd. Stuur in dat geval een aangetekende brief naar de verkoper waarin u de aankoop annuleert en voeg daarbij een kopie van de weigering van de bank.

Meer FAQ's