Zoekmachinefraude

Zoekmachines als Google, Bing en Yahoo? Die gidsen u door het wereldwijde web. U tikt een zoekterm in en de searchengine schotelt u meteen de meest relevante resultaten voor. Helaas zitten daar soms frauduleuze websites tussen. Let dus goed op wanneer u een link aanklikt.

Hoe hoger een website in de zoekresultaten verschijnt, hoe groter de kans dat u die link aanklikt. Daar spelen oplichters op in. Zo kopen ze advertenties aan en maken ze slim gebruik van populaire zoekwoorden. Soms prijkt hun website daardoor helemaal bovenaan de resultatenlijst. Waardoor u hun link argeloos aanklikt.

Enkele voorbeelden van zoekmachinefraude:

  • U reist binnenkort naar de Verenigde Staten en hebt een ESTA (visum) nodig? Wanneer u daarnaar op zoek gaat via Google, staat de officiële visumdienst niet bovenaan de resultatenlijst. U komt daarentegen terecht bij een commercieel bedrijf dat het ESTA voor u aanvraagt tegen betaling. Daardoor betaalt u meer dan wanneer u het visum rechtstreeks had aangevraagd. Dit is geen vorm van oplichting, maar het is wel misleidend.
  • U trekt de voordeur achter u dicht en beseft dat u zichzelf zonet buitensloot. In paniek zoekt u naar een slotenmaker. Daarbij neemt u contact op met het eerste bedrijf dat door de zoekmachine wordt aanbevolen. Dat bedrijf komt bij u langs en helpt u uit de nood, maar schotelt u daarna een monsterfactuur voor. Weigert u die te betalen? Dan wordt hun communicatie alsmaar dwingender.
  • Die praktijk komt ook voor bij ongediertebestrijders. Klanten ontvangen soms facturen van ruim 1000 euro.
  • U zoekt naar betaalbaar brandhout op het internet? De verkopers van brandhout en pellets die bovenaan de zoekresultatenlijst verschijnen, zijn niet altijd uw vertrouwen waard: u bestelt en betaalt, maar de levering blijft uit.