Oplichting auto
Pas op voor oplichting met autoverkoop op het internet. U zou niet het eerste slachtoffer zijn!
Een voorbeeld van oplichting met auto's? Stel: u botst online op het aanbod voor een tweedehandswagen. Topmerk. Spotprijs. Perfecte staat. Kortom: een buitenkans!
De wagen staat in Groot-Brittannië. Maar de verkoper weet daar raad mee: hij stelt u voor om de wagen tegen betaling te laten overbrengen door een transportfirma. Zodat u hem kunt testen. U betaalt – wellicht via een cashtransfer. Waarna verkoper en transportfirma … in rook opgaan. U bent het slachtoffer van oplichting. En de auto? Die krijgt u nooit te zien.
Wees op uw hoede en volg volgende tips
Inspecteer eerst zelf
Het is vrij eenvoudig om te ontkomen aan oplichting met auto’s op internet: betaal geen cent voor u de wagen grondig hebt geïnspecteerd. Niet op het scherm, maar in het echt. Met uw eigen ogen.
Weigert de verkoper om op uw vraag in te gaan? Dan schalt bij u meteen de alarmbel. En verbreekt u alle contact.
Beoordeel de betrouwbaarheid
De betrouwbaarheid van een verkoper of een aanbod checken is een goede reflex, als u oplichting met auto’s wilt omzeilen:
- Wees extra alert als een verkoper u een transportfirma voorstelt. (zie het voorbeeld van de oplichting met de auto en de ‘behulpzame verkoper’)
- Ga de reputatie van de verkoper na op internet.
- Wees op uw hoede als de prijs extreem scherp is, vergeleken met die van gelijkaardige modellen op de markt.
Laat u niet vangen bij de betaling
Voor oplichting met auto’s is de betaalfase uiteraard cruciaal. Hou daarom deze aanbevelingen in het achterhoofd:
- Betaal nooit de volledige som vóór de levering van de auto. Onderhandel altijd over een voorschot.
- Vermijd geldtransferservices zoals Western Union. Die zijn onvoldoende veilig. Betaal liever met uw kredietkaart. Zo bent u beschermd bij fraude.