Reserveonderdelen en reparatie: een verplichting in Europa?
In het kader van de Green Deal voor Europa, die een klimaatneutraal Europa tegen 2050 beoogt, heeft de Europese Commissie maatregelen genomen om de circulaire economie te bevorderen: nieuwe energielabels, normen voor ecologisch ontwerp, recht op herstelling, beschikbaarheid van reserveonderdelen, enz.
Huishoudapparaten en elektronica: nieuwe regels in Europa
In maart 2020 heeft de Europese Commissie haar actieplan voor een circulaire economie gepubliceerd, met onder meer hoge ambities voor de levenscyclus van producten. Om afval te verminderen en consumenten aan te moedigen milieuvriendelijk te handelen, voorziet het plan in etikettering over de levensduur, onderhoudshandleidingen, een herstelbaarheidsindex voor de hele EU en een recht op reparatie, met inbegrip van de beschikbaarheid van reserveonderdelen en toegang tot reparatie.
Recht op reparatie vanaf 1 maart 2021
Uiteraard hebt u sowieso recht op een wettelijke garantie van twee jaar op consumptiegoederen en diensten. U kunt de verkoper een herstelling, vervanging of eventueel terugbetaling vragen. Nieuwe regels breiden dit recht op herstelling uit.
In november 2020 stemde het Europees Parlement voor een ‘recht op reparatie’ om herstellingen van consumptiegoederen aan te moedigen en te vergemakkelijken. Fabrikanten en importeurs zijn sinds 1 maart 2021 verplicht een reeks essentiële onderdelen (motoren en borstels, pompen, dempers en veren, wastrommels, enz.) ter beschikking te stellen van professionele reparateurs gedurende ten minste 7 tot 10 jaar nadat het laatste toestel van een model in de EU in de handel is gebracht.
Fabrikanten moeten ook reserveonderdelen beschikbaar stellen die geschikt zijn voor niet-professionele reparaties door consumenten die hun toestel zelf willen herstellen.
Deze regels gelden momenteel alleen voor koelkasten, wasmachines, droogtrommels en vaatwasmachines. Concreet betekent dit:
- Reserveonderdelen voor koelapparatuur (koelkast, vriezer, wijnkelder...) moeten ten minste 7 jaar na aankoop beschikbaar zijn.
- Voor wasmachines, droogtrommels en vaatwassers moeten reserveonderdelen ten minste 10 jaar te verkrijgen zijn.
- Fabrikanten moeten reserveonderdelen binnen 15 dagen leveren.
- Fabrikanten moeten de consumenten een lijst van op het internet verkrijgbare reserveonderdelen verstrekken.
- Fabrikanten moeten aan de hand van documentatie duidelijk uitleggen welke gebreken zich kunnen voordoen, hoe reparaties moeten worden uitgevoerd en wat de kosten daarvan zijn.
- Fabrikanten moeten ervoor zorgen dat onderdelen van het toestel met standaardgereedschap kunnen worden vervangen.
Deze regels zijn van toepassing in de hele Europese Unie, dus ook in België!