FAQ: Uw auto kopen in Europa
Snuister hier in onze antwoorden op vragen van consumenten. Wie weet zit uw probleem er tussen en hebt u meteen uw antwoord! Toch niet gevonden? Neem contact op met onze juridische dienst (02 542 33 46 of formulier). Onze dienstverlening is gratis.
De beste bescherming geniet je als je een nieuwe wagen bij een professionele verkoper in een EU-lidstaat aankoopt. In deze situatie geniet je van de garantie in eigen land (zie vraag 14).
Vergelijk steeds de werkelijke prijs die u zult moeten betalen.
De uiteindelijke prijs die je moet betalen voor een nieuwe wagen* is de nettoprijs (dus zonder btw) van de wagen + de Belgische btw van 21%.
Voor een niet-nieuwe wagen* is de situatie verschillend. Je betaalt geen btw bij een verkoop door een particulier. Koop je bij een professioneel, dan betaal je de btw op de plaats van aankoop.Wanneer je prijzen vergelijkt van verschillende handelaars, moet je zeker zijn dat je dezelfde modellen met dezelfde opties vergelijkt. Bedenk ook dat bij vele verkopers over de prijs onderhandeld kan worden. Roep eventueel de hulp in van iemand die de plaatselijke gebruiken kent.
(* zie vraag 3 voor de definitie en vraag 4 voor meer informatie over de btw.)
- De levering vindt plaats binnen een termijn van 6 maanden te rekenen vanaf de datum van de eerste ingebruikneming.
of - Het voertuig heeft niet meer dan 6000 km afgelegd.
- De levering vindt plaats meer dan 6 maanden na de datum van de eerste ingebruikneming.
en - Het voertuig heeft meer dan 6000 km afgelegd.
Koop je een niet-nieuwe wagen, dan betaal je ter plaatse de prijs btw inbegrepen. Het btw-tarief van het land van de verkoper is dan van toepassing.
Deze regels gelden enkel voor de verkoop van een professionele verkoper aan een particulier. Wanneer een particulier bij een particulier koopt, is er in principe geen btw verschuldigd.
Wees echter voorzichtig wanneer je een wagen koopt bij een particulier die de douane als nieuw beschouwt. In dat geval zal je bij de invoer in België 21% btw moeten betalen. De verkoper kan in dat geval de btw die hij in zijn land betaalde, terugvorderen. Dit mechanisme vermijdt een dubbele belastingheffing. Maar als je er geen rekening mee hield wanneer je de wagen kocht, kan je er het slachtoffer van worden.
- De aankoopfactuur (of het aankoopbewijs) met vermelding van tenminste de prijs inclusief of exclusief btw (afhankelijk van het geval, zie vraag 3) en een beschrijving van de wagen.
- Het inschrijvingsbewijs indien de wagen reeds werd ingeschreven.
En, indien mogelijk:
- Het Europese certificaat van overeenstemming (Certificate of Conformity) (zie vraag 6 en vraag 7).
- Elk ander bruikbaar document zoals het onderhoudsboekje of de transportfacturen.
- Je kan de nieuwe wagen op een aanhangwagen naar België rijden.
- Je kan beroep doen op een transportfirma.
- Je kan de wagen zelf naar België rijden met transitplaten (zie vraag 9).
- Indien je gemakkelijk kunt terugkeren naar de verkoper, kan je bij de aankoop van een nieuwe wagen eerst je wagen inschrijven en de definitieve platen gebruiken.
- In eerste instantie moet je op het douanekantoor een bijzondere btw-aangifte (446) indienen en de btw op de nieuwe wagen betalen (21%) als het een nieuwe wagen betreft. Dit kan cash of met een gecertificeerde bankcheque.
- Daarna moet je een verzekering afsluiten voor de auto.
- Indien je een tweedehandswagen kocht, moet je langs de technische controle.
- Dan moet je de wagen laten inschrijven bij de DIV.
- Tenslotte moet je de vereiste belastingen (belasting op inverkeerstelling en verkeersbelasting) betalen.