Jesse blikt terug op zijn eerste werkervaring bij ECC België
Pas afgestudeerd als master in de rechten aan de UGent, ging Jesse aan de slag bij ECC België. Hij deed zijn eerste werkervaring op in het kader van een beroepsinlevingsovereenkomst in de tweede helft van 2021. Net voor het afscheid, legden we hem even op de rooster.
Waarom koos je voor het Europees Centrum voor de Consument als stageplaats?
Na het behalen van mijn diploma was ik op zoek naar een plaats om een eerste werkervaring op te doen en meteen ook mijn academische kennis in te zetten om mensen te helpen. Het ECC leek mij hiervoor de ideale plaats, vooral ook door het Europese aspect dat voor mij zeer aantrekkelijk was. Het consumentenrecht spreekt mij aan omdat het een grote variatie aan onderwerpen omvat en we er dagelijks mee in aanraking komen. Toch heb ik het gevoel dat veel consumenten zich nog te weinig bewust zijn van hun rechten. Ik ben dan ook tevreden dat ik tijdens mijn stage heel wat consumenten heb kunnen bijstaan en adviseren in verschillende facetten van hun economisch leven.
Wat heb je opgestoken tijdens je stage?
Ik denk dat ik vooral nog meer tot het besef ben gekomen hoe belangrijk het is om aandachtig te zijn voor de mogelijke gevaren van het online shoppen. Niet enkel over oplichting, maar ook over de risico’s die komen kijken bij het ontvangen en retourneren van onlineaankopen heb ik heel wat bijgeleerd dat ik zeker zal meenemen wanneer ik in het vervolg een onlinebestelling plaats.
Wat was het hoogtepunt van je stage?
Het tot een goed einde brengen van enkele lastige klachten is iets waar ik veel voldoening uit gehaald heb. Zoals gezegd was het mijn ambitie om daadwerkelijk mensen te kunnen verder helpen, dus was het leuk om van enkele consumenten een dankwoordje te krijgen voor de geleverde inspanningen. Dit beschouw ik daarom als het hoogtepunt van mijn stage.
Wat was je meest bizarre case?
Een consument had als verrassing voor een vriendin een gezichtscrème besteld bij een Franse webshop. Toen deze bij de vriendin thuis geleverd werd, bleek het echter om een aambeiencrème te gaan. Ik kan me voorstellen dat dit inderdaad een verrassing was voor die vriendin.
Wat vond je moeilijk of minder leuk?
In het begin was het even wennen om de juridische theorie die ik meenam van op de schoolbanken, toe te passen op concrete cases en situaties. Gezien de bemiddelende rol die het ECC vervult, was het belangrijk om neutraal te blijven en het typisch juridisch zwart-witdenken waar nodig achterwege te laten. Het was voor mij dan ook een goede oefening om niet te vlug conclusies te trekken en alles van beide kanten te bekijken. De feedback van de collega’s was hierbij erg nuttig.
En hoe ga je deze ervaring in de toekomst nog gebruiken?
Tijdens mijn stage was het van belang om de juridische regels op een zo duidelijk mogelijke manier over te brengen naar de consumenten, zowel tijdens het behandelen van cases en het beantwoorden van telefonische vragen als bij het schrijven van teksten voor de website. Dit was niet altijd even gemakkelijk als ik had gedacht, dus op dit vlak heb ik zeker en vast bruikbare ervaring opgedaan die in de toekomst nog van pas zal komen.